Πριν από την έναρξη του προγράμματος εξωσωματικής γονιμοποίησης, το ζευγάρι ενημερώνεται πλήρως για την διαδικασία της μεθόδου η οποία περιλαμβάνει: τον απαραίτητο εργαστηριακό έλεγχο που πρέπει να προηγηθεί, την φαρμακευτική αγωγή και το πρόγραμμα που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Εργαστηριακός έλεγχος της συζύγου

 • Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης (έλεγχο για στίγμα μεσογειακής αναιμίας, τεστ
  δρεπανώσεως.
 • Ομάδα αίματος και Rhesus.
 • Έλεγχος αντισωμάτων για τοξόπλασμα, ερυθρά, CMV, HIV, RPR ή VDRL, HbsAg (Αυστραλιανό αντιγόνο) και anti-HCV/ ολικό.
 • Τέστ Παπανικολάου, εάν δεν έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο.
 • Ηλεκτροκαρδιογράφημα, καρδιολογική εξέταση
 • Mαστογραφία (εάν άνω των 35 ετών).

Εργαστηριακός έλεγχος του συζύγου

 • Έλεγχος αντισωμάτων για HIV.
 • Έλεγχος αντισωμάτων για HbsAg (Αυστραλιανό αντιγόνο) και anti-HCV/ολικό, RPR ή VDRL.

Φαρμακευτική αγωγή

Κατά την επίσκεψη πριν από την έναρξη του προγράμματος συνταγογραφούνται τα φάρμακα για την διέγερση των ωοθηκών, αλλά και για την υποστήριξη της ωχρινικής φάσης, δηλαδή της φάσης μετά την εμβρυομεταφορά.

Επειδή το συνολικό κόστος των φαρμάκων είναι αρκετά σημαντικό, είναι καλό να γνωρίζει το ζευγάρι πως όλη η φαρμακευτική αγωγή συνταγογραφείται στο ιατρείο για να γλυτώνει κόπο, χρόνο και χρήματα ( που ειδικά στις ημέρες μας είναι πολύτιμα!).

Το πρόγραμμα

Πριν από την έναρξη της διαδικασίας, δίνονται λεπτομερείς οδηγίες στο ζευγάρι για την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει καθημερινά, όσον αφορά την φαρμακευτική αγωγή και τις εξετάσεις.

Διαβάστε πιο κάτω περισσότερες πληροφορίες για την εξωσωματική γονιμοποίηση:

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Ποσοστά επιτυχίας και επιπλοκές

Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ), στο 15% των ζευγαριών παγκοσμίως καταγράφεται πρόβλημα υπογονιμότητας-ένα ποσοστό με συνεχώς αυξητική τάση.

Η απάντηση της Επιστήμης στο παραπάνω ζήτημα, δίνεται μέσω σύγχρονων τεχνικών της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και των θεαματικών της επιτυχιών:

 • 7 εκατ. παιδιά τα τελευταία 40 χρόνια έχουν έρθει στον κόσμο μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.
 • Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Ελλάδα γεννιούνται ετησίως περισσότερα από 3.000 παιδιά μέσω τεχνητής γονιμοποίησης (οι προσπάθειες υπολογίζονται στις 14.000). Με βάση δε τα τελευταία στοιχεία που παρέθεσε η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην ESHRE για το 2015 διενεργήθηκαν στην χώρα μας 30,728 κύκλοι εξωσωματικής και προέκυψαν 7036 νεογνά από τους κύκλους αυτούς.
 • Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται διεθνώς 1,6 εκατομμύρια κύκλοι IVF από τους οποίους προκύπτουν 400.000 παιδιά. Ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ESHRE( European Society of Human Reproduction and embryology) θεωρείται πως το νούμερο αυτό αντιστοιχεί στο 70% συνόλου των κύκλων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής παγκοσμίως και επομένως υπολογίζεται πως κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 2.4 εκατομμύρια κύκλοι εξωσωματικής και προκύπτουν 500.000 παιδιά ετησίως.

Στην Ελλάδα το ποσοστό επιτυχίας εξωσωματικής γονιμοποίησης υπερβαίνει το μέσο όρο παγκοσμίως του 25%, καθώς το “ελαστικό” νομικό πλαίσιο περί IVF ευνοεί την ανάπτυξη του τομέως της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Διαρκείς και εντατικές έρευνες, χρήση νέων τεχνολογιών, υψηλή εξειδίκευση και άριστη συνεργασία ειδικών ιατρών αναπαραγωγής με ενδοκρινολόγους και γενετιστές, δίνουν στο θαύμα ποιότητα και υπόσταση.

Το 80% των ζευγαριών που επιλέγουν την τεχνική της εξωσωματικής γονιμοποίησης, όπως αναφέρουν πρόσφατες έρευνες, κατορθώνουν τελικά να γίνουν γονείς.

Οι φόβοι και το άγχος πριν την έναρξη προγράμματος εξωσωματικής γονιμοποίησης, συνήθως αποδεικνύονται αβάσιμοι και υπερβολικοί.

Στη συνέχεια αναφέρονται τα συνηθέστερα ενδεχόμενα επιπλοκών IVF και η αντιστοιχία τους στην σύγχρονη ιατρική πραγματικότητα:

 • Σύνδρομο OHSS (υπερδιέγερση ωοθηκών)- H εντατικοποίηση μεθόδων πρόβλεψης φέρει ως αποτέλεσμα την μείωση του φαινομένου.
 • Πολύδυμη κύηση: H ελαχιστοποίησή της, επιτυγχάνεται με την μεταφορά 1-2 εμβρύων στη μήτρα της γυναίκας.
 • Επιπλοκές από ελαφρά νάρκωση, ενέσεις και διαδικασία ωοληψίας: O συνδυασμός ορθής κλινικής και ιατρικής πρακτικής, καθιστά το ενδεχόμενο χαμηλό σε ποσοστό.
 • Επιπλοκές στην κύηση: Σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης γυναικών μεγάλης ηλικίας ενδέχεται να παρουσιαστούν προβλήματα όπως π.χ διαβήτης, πρόωρος τοκετός, θρομβοφιλία, αποκόλληση πλακούντα κ.α.
 • Καρκινογένεση: Από την της εφαρμογής τεχνικών IVF μέχρι σήμερα καμία έρευνα δεν επιβεβαίωσε ποτέ πιθανό συσχετισμό μεταξύ εκδήλωσης καρκίνου και φαρμακευτικής αγωγής εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς φάρμακα

“Υπάρχουν 3 τρόποι που η φύση απαντά στα θέλω σας. Ο πρώτος είναι όταν απαντά καταφατικά και σας δίνει ό,τι ζητάτε. Ο δεύτερος, όταν απαντά αρνητικά και σας δίνει μια εναλλακτική προοπτική. Ο τρίτος, όταν σας ζητά να περιμένετε και σας δίνει τον κόσμο όλο.”

Ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Βασίλειος Μπαγιώκος, έχοντας νιώσει στο πρώτο ενικό την αγωνία της τεκνογονίας πάρα πολλών υπογόνιμων ζευγαριών, διασφαλίζει την ταχύτερη εκπλήρωση του στόχου σας.

Προνοώντας πάντοτε για την ασφάλεια της υγείας και της ψυχολογίας σας, επαληθεύει την εξατομίκευση πρακτικής του και στην περίπτωση της IVF χωρίς φάρμακα.

H ελάχιστα παρεμβατική τεχνική εξωσωματικής γονιμοποίησης χωρίς φάρμακα, φέρει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της άμεσης εγγύτητάς της με την φυσική σύλληψη και προτάσσει δύο πιστοποιημένες μεθόδους:

Eξωσωματική με φυσικό κύκλο

Το ωάριο της μηνιαίας ωοθυλακιορρηξίας παρακολουθείται με υπερήχους μέχρι να φτάσει τα 19-20 χιλιοστά, οπότε και αναρροφάται, γονιμοποιείται και εμφυτεύεται στη μήτρα.

Εμπιστευόμενοι τον κατάλληλο ειδικό αναπαραγωγής, διατηρείτε υψηλά τα ποσοστά επιτυχίας σε εξωσωματική γονιμοποίηση ακόμη και χωρίς φαρμακευτική αγωγή- κάτι που συνιστά πηγή ελπίδας για όσους:

 • Αισθάνονται την σωματική και συναισθηματική επιβάρυνση από την λήψη φαρμακευτικής αγωγής σε προηγούμενες προσπάθειες σύλληψης
 • Διαθέτουν ιστορικό που απαγορεύει φάρμακα ορμονικής διέγερσης
 • Επιθυμούν ελαχιστοποίηση της πιθανότητα πολύδυμης κύησης

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.