Πριν από την έναρξη του προγράμματος εξωσωματικής γονιμοποίησης, το ζευγάρι ενημερώνεται πλήρως για την διαδικασία της μεθόδου η οποία περιλαμβάνει: τον απαραίτητο εργαστηριακό έλεγχο που πρέπει να προηγηθεί, την φαρμακευτική αγωγή και το πρόγραμμα που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Εργαστηριακός έλεγχος της συζύγου

  • Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης (έλεγχο για στίγμα μεσογειακής αναιμίας, τεστ
    δρεπανώσεως.
  • Ομάδα αίματος και Rhesus.
  • Έλεγχος αντισωμάτων για τοξόπλασμα, ερυθρά, CMV, HIV, RPR ή VDRL, HbsAg (Αυστραλιανό αντιγόνο) και anti-HCV/ ολικό.
  • Τέστ Παπανικολάου, εάν δεν έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο.
  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα, καρδιολογική εξέταση
  • Mαστογραφία (εάν άνω των 35 ετών).

Εργαστηριακός έλεγχος του συζύγου

  • Έλεγχος αντισωμάτων για HIV.
  • Έλεγχος αντισωμάτων για HbsAg (Αυστραλιανό αντιγόνο) και anti-HCV/ολικό, RPR ή VDRL.

Φαρμακευτική αγωγή

Κατά την επίσκεψη πριν από την έναρξη του προγράμματος συνταγογραφούνται τα φάρμακα για την διέγερση των ωοθηκών, αλλά και για την υποστήριξη της ωχρινικής φάσης, δηλαδή της φάσης μετά την εμβρυομεταφορά.

Επειδή το συνολικό κόστος των φαρμάκων είναι αρκετά σημαντικό, είναι καλό να γνωρίζει το ζευγάρι πως όλη η φαρμακευτική αγωγή συνταγογραφείται στο ιατρείο για να γλυτώνει κόπο, χρόνο και χρήματα ( που ειδικά στις ημέρες μας είναι πολύτιμα!).

Ποια φάρµακα θα πάρει η γυναίκα;
Γενικά μπορούμε να πούμε πως η γυναίκα λαμβάνει ορμόνες (γοναδοτροπίνες) για τη διέγερση των ωοθηκών, ώστε να παράγουν περισσότερα ωάρια, καθώς και GnRH αγωνιστές ή ανταγωνιστές (ανάλογα με το φαρμακευτικό πρωτόκολλο) για την αποφυγή της πρόωρης ωοθυλακιορρηξίας.

Να τονιστεί ωστόσο πως η φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών γίνεται με εξατομικευμένο τρόπο για το κάθε ζευγάρι έτσι ώστε να ληφθούν υπόψιν όλοι οι συγκεκριμένοι παράγοντες για να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και να αποφευχθούν οι επιπλοκές.

Η διέγερση των ωοθηκών γίνεται με τη χρήση των γοναδοτροπινών σε συνδιασμό με GnRH αγωνιστές ή ανταγωνιστές και διαρκεί περίπου 12-14 ημέρες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ για τη διέγερση των ωοθηκών.

Το πρόγραμμα

Πριν από την έναρξη της διαδικασίας, δίνονται λεπτομερείς οδηγίες στο ζευγάρι για την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει καθημερινά, όσον αφορά την φαρμακευτική αγωγή και τις εξετάσεις.

Δείτε το παρακάτω video τη διαδικασία ωοληψίας σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Με μεγάλη επιτυχία καταφέραμε να μαζέψουμε 16 ωάρια από τη συγκεκριμένη ωοληψία. Πριν από την έναρξη του προγράμματος εξωσωσματικής γονιμοποίησης το ζευγάρι ενημερώνεται πλήρως για τη διαδικασία της μεθόδου η οποία περιλαμβάνει τον απαραίτητο εργαστηριακό έλεγχο που πρέπει να προηγηθεί, την φαρμακευτική αγωγή και το πρόγραμμα που θε πρέπει να ακολουθήσει.

Πληροφορίες για τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Ποσοστά επιτυχίας και επιπλοκές

Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ), στο 15% των ζευγαριών παγκοσμίως καταγράφεται πρόβλημα υπογονιμότητας-ένα ποσοστό με συνεχώς αυξητική τάση.

Η απάντηση της Επιστήμης στο παραπάνω ζήτημα, δίνεται μέσω σύγχρονων τεχνικών της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και των θεαματικών της επιτυχιών:

  • 7 εκατ. παιδιά τα τελευταία 40 χρόνια έχουν έρθει στον κόσμο μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.
  • Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Ελλάδα γεννιούνται ετησίως περισσότερα από 3.000 παιδιά μέσω τεχνητής γονιμοποίησης (οι προσπάθειες υπολογίζονται στις 14.000). Με βάση δε τα τελευταία στοιχεία που παρέθεσε η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην ESHRE για το 2015 διενεργήθηκαν στην χώρα μας 30,728 κύκλοι εξωσωματικής και προέκυψαν 7036 νεογνά από τους κύκλους αυτούς.
  • Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται διεθνώς 1,6 εκατομμύρια κύκλοι IVF από τους οποίους προκύπτουν 400.000 παιδιά. Ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ESHRE( European Society of Human Reproduction and embryology) θεωρείται πως το νούμερο αυτό αντιστοιχεί στο 70% συνόλου των κύκλων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής παγκοσμίως και επομένως υπολογίζεται πως κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 2.4 εκατομμύρια κύκλοι εξωσωματικής και προκύπτουν 500.000 παιδιά ετησίως.

Στην Ελλάδα το ποσοστό επιτυχίας υπερβαίνει το μέσο όρο παγκοσμίως του 25%, καθώς το “ελαστικό” νομικό πλαίσιο περί IVF ευνοεί την ανάπτυξη του τομέως της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Διαρκείς και εντατικές έρευνες, χρήση νέων τεχνολογιών, υψηλή εξειδίκευση και άριστη συνεργασία ειδικών ιατρών αναπαραγωγής με ενδοκρινολόγους και γενετιστές, δίνουν στο θαύμα ποιότητα και υπόσταση.

Το 80% των ζευγαριών που επιλέγουν την τεχνική της εξωσωματικής γονιμοποίησης, όπως αναφέρουν πρόσφατες έρευνες, κατορθώνουν τελικά να γίνουν γονείς.

Διαβάστε εδώ για Επιτυχημένες Ιστορίες

Οι φόβοι και το άγχος πριν την έναρξη προγράμματος συνήθως αποδεικνύονται αβάσιμοι και υπερβολικοί.

Στη συνέχεια αναφέρονται τα συνηθέστερα ενδεχόμενα επιπλοκών IVF και η αντιστοιχία τους στην σύγχρονη ιατρική πραγματικότητα:

  • Σύνδρομο OHSS (υπερδιέγερση ωοθηκών)- H εντατικοποίηση μεθόδων πρόβλεψης φέρει ως αποτέλεσμα την μείωση του φαινομένου.
  • Πολύδυμη κύηση: H ελαχιστοποίησή της, επιτυγχάνεται με την μεταφορά 1-2 εμβρύων στη μήτρα της γυναίκας.
  • Επιπλοκές από ελαφρά νάρκωση, ενέσεις και διαδικασία ωοληψίας: O συνδυασμός ορθής κλινικής και ιατρικής πρακτικής, καθιστά το ενδεχόμενο χαμηλό σε ποσοστό.
  • Επιπλοκές στην κύηση: Σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης γυναικών μεγάλης ηλικίας ενδέχεται να παρουσιαστούν προβλήματα όπως π.χ διαβήτης, πρόωρος τοκετός, θρομβοφιλία, αποκόλληση πλακούντα κ.α.
  • Καρκινογένεση: Από την της εφαρμογής τεχνικών IVF μέχρι σήμερα καμία έρευνα δεν επιβεβαίωσε ποτέ πιθανό συσχετισμό μεταξύ εκδήλωσης καρκίνου και φαρμακευτικής αγωγής εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς φάρμακα

“Υπάρχουν 3 τρόποι που η φύση απαντά στα θέλω σας. Ο πρώτος είναι όταν απαντά καταφατικά και σας δίνει ό,τι ζητάτε. Ο δεύτερος, όταν απαντά αρνητικά και σας δίνει μια εναλλακτική προοπτική. Ο τρίτος, όταν σας ζητά να περιμένετε και σας δίνει τον κόσμο όλο.”

Ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Βασίλειος Μπαγιώκος, έχοντας νιώσει στον πρώτο ενικό την αγωνία της τεκνογονίας πάρα πολλών υπογόνιμων ζευγαριών, διασφαλίζει την ταχύτερη εκπλήρωση του στόχου σας.

Προνοώντας πάντοτε για την ασφάλεια της υγείας και της ψυχολογίας σας, επαληθεύει την εξατομίκευση πρακτικής του και στην περίπτωση της IVF χωρίς φάρμακα.

H ελάχιστα παρεμβατική τεχνική εξωσωματικής γονιμοποίησης χωρίς φάρμακα, φέρει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της άμεσης εγγύτητάς της με την φυσική σύλληψη και προτάσσει δύο πιστοποιημένες μεθόδους:

Eξωσωματική με φυσικό κύκλο

Το ωάριο της μηνιαίας ωοθυλακιορρηξίας παρακολουθείται με υπερήχους μέχρι να φτάσει τα 19-20 χιλιοστά, οπότε και αναρροφάται, γονιμοποιείται και εμφυτεύεται στη μήτρα.

Εμπιστευόμενοι τον κατάλληλο ειδικό αναπαραγωγής, διατηρείτε υψηλά τα ποσοστά επιτυχίας ακόμη και χωρίς φαρμακευτική αγωγή- κάτι που συνιστά πηγή ελπίδας για όσους:

  • Αισθάνονται την σωματική και συναισθηματική επιβάρυνση από την λήψη φαρμακευτικής αγωγής σε προηγούμενες προσπάθειες σύλληψης
  • Διαθέτουν ιστορικό που απαγορεύει φάρμακα ορμονικής διέγερσης
  • Επιθυμούν ελαχιστοποίηση της πιθανότητα πολύδυμης κύησης

 

Άλλες πιθανές εξετάσεις

ΒΙΟΨΙΑ ΟΡΧΕΩΝ

Η βιοψία των όρχεων είναι μια χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός τμήματος ιστού από τους όρχεις προς εξέταση στο μικροσκόπιο.

ΒΙΟΨΙΑ ΟΡΧΕΩΝ: ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ;

Ενδείκνυται συνήθως για διαγνωστικούς σκοπούς αλλά και στο πλαίσιο της θεραπείας της υπογονιμότητας για να βρούμε τα αίτια της αρσενικής στειρότητας όταν μια ανάλυση σπέρματος δείχνει ότι υπάρχει μη φυσιολογικό σπέρμα και κυρίως όταν ο άντρας έχει αζωοσπερμία η οποία οφείλεται σε βλάβη στον ορχικό ιστό. Στους άντρες αυτούς υπάρχει περίπτωση με τη βιοψία να εντοπιστούν υγιή τμήματα ορχικού ιστού , από τα οποία θα μπορέσει να γίνει εξαγωγή σπερματοζωαρίων. Διαβάστε περισσότερα εδώ σχετικά με τη βιοψια ορχεων .

 

Τι είναι η μεταφορά βλαστοκύστεων;

Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των μεταφερόμενων εμβρύων έτσι ώστε να μειωθούν οι πολύδυμες κυήσεις με τις πιθανές μαιευτικές και περιγεννητικές επιπλοκές που αυτές ενέχουν, αλλά και το συναισθηματικό, οικονομικό και οικογενειακό κόστος που επιφέρουν.

Έτσι λοιπόν ένας τρόπος για να συμβεί αυτό, χωρίς όμως να μειώνεται η πιθανότητα επιτυχίας, είναι η μεταφορά βλαστοκύστεων. Μεταφορά βλαστοκύστεων θεωρείται η μεταφορά των εμβρύων την 5η ή 6η ημέρα καλλιέργειας και με αριθμό κυττάρων περίπου 120-200, όπου έχει ήδη αρχίσει να γίνεται η διαφοροποίηση των κυττάρων σε τροφοβλάστη (περιφερειακή στιβάδα κυττάρων που θα σχηματίσει τον πλακούντα αργότερα) και στον εμβρυικό πόλο (εσωτερική μάζα κυττάρων από τα οποία θα σχηματιστεί το έμβρυο). Με αυτή τη διαδικασία έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, που αγγίζουν το 65% . Διαβάστε εδώ περισσότερα για τη μεταφορά βλαστοκύστεων.

Τι είναι η Υποβοηθούμενη Εκκόλαψη;

Η Υποβοηθούμενη Εκκόλαψη αποτελεί μία αναπαραγωγική διαδικασία η οποία αυξάνει τα ποσοστά εμφύτευσης του εμβρύου στη μήτρα της γυναίκας δημιουργώντας μια μικρή οπή στη διαφανή ζώνη του εμβρύου. Αυτό φυσιολογικά συμβαίνει στο στάδιο της βλαστοκύστης, την 5η με 6η ημέρα μετά την γονιμοποίηση. Ωστόσο μερικές φορές, η διαφανής ζώνη είναι σκληρή ή παχύτερη του φυσιολογικού με αποτέλεσμα το έμβρυο να αδυνατεί να εξέλθει του περιβλήματός του και να προσκολληθεί στη μήτρα. Σε εκείνες τις περιπτώσεις ο εμβρυολόγος εφαρμόζει την τεχνική της υποβοηθούμενης εκκόλαψης. Πραγματοποιώντας μια μικροσκοπική οπή στη διαφανή ζώνη του εμβρύου, ουσιαστικά βοηθούμε το έμβρυο να εμφυτευθεί στη μητρική κοιλότητα, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα επιτυχούς σύλληψης. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την υποβοηθούμενη εκκόλαψη.

 

Το καλοκαίρι αυξάνουν οι πιθανότητες για να πετύχει η εξωσωματική;

Οι πιθανότητες μιας γυναίκας να καταστεί έγκυος με εξωσωματική γονιμοποίηση διπλασιάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας έρευνας που έγινε από το πανεπιστήμιο Ghent του Βελγίου.

Ο ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες ένα μήνα πριν την προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης βοηθούν στη επιτυχία της και επιδρούν στις ορμόνες και στη ωρίμανση των ωαρίων. Τα αποτελέσματα αυτής στηρίχθηκαν στις ευεργετικές δυνατότητες που έχει η βιταμίνη D η οποία παράγεται σε μεγάλες ποσότητες τους καλοκαιρινούς μήνες με την απευθείας έκθεση στον ήλιο. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τις καλύτερες πιθανότητες που έχετε το καλοκαίρι.

 


Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.