Εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο

Η πρώτη γέννηση από εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο, το 1978 (Oldham General Hospital),δεν έφερε μόνο την μικρή Louise Brown στην αγκαλιά των γονιών της.

Αποτέλεσε-και μέχρι σήμερα ενσαρκώνει-την “αρχή του θαύματος” και την εφικτή δυνατότητα γονεϊκότητας για χιλιάδες υπογόνιμα ζευγάρια ανά τον κόσμο, απαντώντας αποτελεσματικά στους νόμους πιθανοτήτων της φύσης.

Προβλήματα υπογονιμότητας, λ.χ αποφραγμένες σάλπιγγες ή ενδομητρίωση στην γυναίκα, ολιγοασθενοσπερμία ή αζωοσπερμία στον άντρα κλπ, καθιστούν δύσκολη έως αδύνατη την φυσική σύλληψη.

Και ενώ η επιλογή IVF με φαρμακευτική αγωγή ανακύπτει ως αναπόφευκτη απόφαση με θεαματικά αποτελέσματα, αρκετά ζευγάρια επιλέγουν τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε φυσικό κύκλο.

Στην εν λόγω μέθοδο, την εξωσωματική γονιμοποίηση σε Φυσικό Κύκλο, επιλέγεται για υπερηχογραφική παρακολούθηση, εργαστηριακή γονιμοποίηση/καλλιέργεια και εμφύτευση στη μήτρα το μοναδικό, ένα, ωάριο που προκύπτει από την μηνιαία ωοθυλακιορρηξία.

Ως συνηθέστεροι λόγοι επιλογής του φυσικού κύκλου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μεταξύ άλλων αναφέρονται:

  • Γυναίκες κάτω των 35 ετών που πληρούν τα κριτήρια για εξωσωματική γονιμοποίηση, χωρίς δηλαδή σαλπιγγικό παράγοντα, και επιθυμούν να προχωρήσουν σε κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης δίχως να λάβουν φαρμακευτική αγωγή.
  • Γυναίκες με επαναλαμβανόμενες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης χωρίς επιτυχία, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μειωμένη-πτωχή ανταπόκριση της ασθενούς στην φαρμακευτική διέγερση, με παραγωγή ελάχιστων, ή κακής ποιότητας ωαρίων, ή ακόμη και ενός μόνον ωαρίου. Αποτελεί το τελευταίο βήμα, πριν την λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης με δωρεά ωαρίων, προσπαθώντας με το δικό τους ωάριο στον δικό τους, φυσικό κύκλο.
  • Πλεονεκτήματα της μεθόδου του φυσικού κύκλου είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνδρόμου υπερδιέγερσης ωοθηκών και ότι δεν γίνεται χρήση φαρμάκων, με αποτέλεσμα το κόστος να είναι σημαντικά μικρότερο.
  • Εκμηδένιση του κινδύνου του συνδρόµου υπερδιέγερσης ωοθηκών.

Μειονέκτημα της μεθόδου αποτελεί το γεγονός ότι ελπίζουμε να καταφέρουμε να παρακολουθήσουμε το ένα ωοθυλάκιο που «βγάζει» ο καταμήνιος κύκλος της κάθε γυναίκας, το οποίο και προσπαθούμε- επιδιώκουμε να συλλέξουμε με την ωοληψία, το οποίο ένα ωάριο θα γονιμοποιηθεί και θα προχωρήσει, ομαλά αναπτυσσόμενο, για να έχομε ένα καλά αναπτυσσόμενο έμβρυο, κατάλληλο για εμβρυομεταφορά.

Ενημερωθείτε από τον Ιατρό σας εκτενώς για τη διαδικασία και τις παραλλαγές της π.χ., διαδοχική συλλογή ωαρίων και Κρυοσυντήρηση και κερδίστε χρόνο, χρήματα και πιθανότητες κύησης.