Οι πιθανότητες μιας γυναίκας να καταστεί έγκυος με εξωσωματική γονιμοποίηση διπλασιάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας έρευνας που έγινε από το πανεπιστήμιο Ghent του Βελγίου.
Ο ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες ένα μήνα πριν την προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης βοηθούν στη επιτυχία της και επιδρούν στις ορμόνες και στη ωρίμανση των ωαρίων. Τα αποτελέσματα αυτής στηρίχθηκαν στις ευεργετικές δυνατότητες που έχει η βιταμίνη D η οποία παράγεται σε μεγάλες ποσότητες τους καλοκαιρινούς μήνες με την απευθείας έκθεση στον ήλιο.
Επιπλέον η Βιταμίνη D έχει αποδειχθεί ότι επιδρά στη μελατονίνη αλλά και στον κύκλο της γυναίκας. Από την άλλη πλευρά και το ανδρικό σπέρμα ωφελείται από τη Βιταμίνη D όπως αυξάνει και τη λίμπιντο. Ακόμη είναι γνωστό πως στην εξωσωματική γονιμοποίηση σημαντικό ρόλο παίζει το να είναι η γυναίκα ευδιάθετη και ξεκούραστη όσο γίνεται περισσότερο. Το καλοκαίρι λοιπόν είναι μια περίοδος του χρόνου που οι περισσότεροι νιώθουμε πιο ήρεμοι και ευτυχισμένοι και το καθημερινό άγχος μειώνεται σημαντικά. Όπως έδειξαν μελέτες η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο σε περιοχές με συνεχή ηλιοφάνεια δε βελτιώνει τα ποσοστά επιτυχίας της IVF. Αυτό που ωφελεί τελικά είναι η εναλλαγή των εποχών.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι και το γεγονός πως το καλοκαίρι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν λίγο πιο χαλαρό εργασιακό πρόγραμμα σε σχέση με τον χειμώνα. Θα μπορούσαμε λοιπόν να προτείνουμε μια προσπάθεια εξωσωματικής μετά τις καλοκαιρινές διακοπές που το ζευγάρι είναι ήρεμο, ξεκούραστο και απολαμβάνει τις ευχάριστες στιγμές του καλοκαιριού.
Διαβάστε περισσότερα για την εξωσωματική γονιμοποίηση
Μάθετε για την Λαπαροσκόπηση και την υστεροσκοπηση