ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΕΚΚΟΛΑΨΗ

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΕΚΚΟΛΑΨΗ – ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Η Υποβοηθούμενη Εκκόλαψη αποτελεί μία αναπαραγωγική διαδικασία η οποία αυξάνει τα ποσοστά εμφύτευσης του εμβρύου στη μήτρα της γυναίκας δημιουργώντας μια μικρή οπή στη διαφανή ζώνη του εμβρύου. Αυτό φυσιολογικά συμβαίνει στο στάδιο της βλαστοκύστης, την 5η με 6η ημέρα μετά την γονιμοποίηση. Ωστόσο μερικές φορές, η διαφανής ζώνη είναι σκληρή ή παχύτερη του φυσιολογικού με αποτέλεσμα το έμβρυο να αδυνατεί να εξέλθει του περιβλήματός του και να προσκολληθεί στη μήτρα. Σε εκείνες τις περιπτώσεις ο εμβρυολόγος εφαρμόζει την τεχνική της υποβοηθούμενης εκκόλαψης. Πραγματοποιώντας μια μικροσκοπική οπή στη διαφανή ζώνη του εμβρύου, ουσιαστικά βοηθούμε το έμβρυο να εμφυτευθεί στη μητρική κοιλότητα, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα επιτυχούς σύλληψης. Η τομή γίνεται είτε με χημικά διαλύματα (Τyrode’s acid) είτε με μικροπιππέτες είτε με ακτίνες λέιζερ. Όλες αυτές οι τεχνικές οδηγούν στην έκπτυξη του εμβρύου και στην ευκολότερη εμφύτευση του στο ενδομήτριο. Φαίνεται ότι οι τεχνικές αυτές, όπως έδειξαν εξετάσεις σε ανθρώπους και πειραματόζωα, δεν ασκούν αρνητική επίδραση στο έμβρυο, σε αντίθεση με τα ωάρια. Ωστόσο και σε αυτές τις κυήσεις συμβουλεύουμε να γίνουν όλες εκείνες οι απαραίτητες εξετάσεις για να αποκλειστούν διάφορες ανωμαλίες των εμβρύων.

Ποιος πρέπει να υποβληθεί σε υποβοηθούμενη εκκόλαψη;

Oι παράγοντες που συντελούν για υποβοηθούμενη εκκόλαψη σε περίπτωση εξωσωματικής είναι οι εξής:

  • Μεγάλο ρόλο παίζει η ηλικία της γυναίκας άνω των 37 ετών που έχει ξεκινήσει την διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
  • Η ποιότητα και ποσότητα των ωαρίων στις ωοθήκες επίσης είναι εκείνα που παίζουν μεγάλο ρόλο, γυναίκες στις οποίες τα επίπεδα της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) την τρίτη ημέρα είναι αυξημένα.
  • Ζευγάρια τα οποία στο παρελθόν έχουν ήδη κάνει έναν ή περισσότερους αποτυχημένους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης.
  • Σε περιπτώσεις κακής ποιότητας εμβρύων είτε λόγω αργής ανάπτυξης τους είτε λόγω χρήσης κατεψυγμένων ωαρίων.
  • Δυσκολία αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια που κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση με χοντρό εξωτερικό περίβλημα (διάφανη ζώνη)

Πώς πραγματοποιείται η Υποβοηθούμενη Εκκόλαψη;

H Υποβοηθούμενη Εκκόλαψη περιλαμβάνει την εξής διαδικασία:

  • Mέσω μιας ειδικής πιπέτας το εμβρυο συγκρατείται.
  • Στη συνέχεια με μία πολύ λεπτή βελόνα ανοίγεται μια μικρή οπή στη διαφανή ζώνη του εμβρύου.
  • Έπειτα το έμβρυο ξεπλένεται και τοποθετείται πάλι πίσω στον ειδικό κλίβανο.
  • Τέλος εφόσον πραγματοποιηθεί όλη αυτή η διαδικασία της υποβοηθούμενης εκκόλαψης, μεταφέρεται το έμβρυο στην μήτρα της γυναίκας όπου σκοπός μας πλέον είναι η εμφύτευση και ανάπτυξη ενός υγιούς εμβρύου.

Διαβάστε περισσότερα για την εξωσωματική γονιμοποίηση

Μάθετε για την Λαπαροσκόπηση και την υστεροσκοπηση