Υστεροσκόπηση

Υστεροσκόπηση

Τι είναι η υστεροσκόπηση

Η υστεροσκόπηση αποτελεί μία πρωτοποριακή μέθοδο εξέτασης του εσωτερικού της μήτρας, της μητρικής κοιλότητας. Η ίδια η λέξη μας δίνει τη σημασία της καθώς προέρχεται από την ένωση του ρήματος σκοπέω-ω (παρατηρώ) και της λέξης υστέρα δηλαδή μήτρα, παρατηρώ δηλαδή εξετάζω την μήτρα.

Ο πρώτος που πραγματοποίησε την συγκεκριμένη επέμβαση ήταν ο Panteleoni το 1869. Από τότε, φυσικά, η μέθοδος έχει εξελιχθεί κί εξακολουθεί να αποτελεί μία ελάχιστα παρεμβατική μέθοδο ( πραγματοποιείται χωρίς τομές ή τραυματισμούς).

Πώς γίνεται η υστεροσκόπηση

Μέσω του τραχήλου της μήτρας ένα πολύ λεπτό ‘τηλεσκόπιο’, το υστεροσκόπιο, εισάγεται εις την κοιλότητα της μήτρας. Διά την αποφυγήν κάθε ενόχλησις, η ασθενής βρίσκεται υπό ελαφριάν νάρκωση (γενική νάρκωση με λαρυγγική μάσκα) ενώ στις μέρες μας τα υστεροσκόπια που χρησιμοποιούνται έχουν φτάσει να έχουν πολύ μικρή διάμετρο με μέγεθος μόλις 2,9 χιλιοστά. Το υστεροσκόπιο φέρει εις το άνω του μέρος μίαν ειδική θήκη μέσω της οποίας ενχύουμε φυσιολογικό ορό στην μήτρα με σκοπό την διάταση των τοιχωμάτων της και την καλύτερη επόπτευση του εσωτερικού αυτής. Το υστεροσκόπιο μπορεί να είναι είτε διαγνωστικό (δίχως την επιπλέον θήκη) είτε επεμβατικό, να φέρει δηλαδή θήκη μέσω τής οποίας δύνανται να εισέλθουν στην κοιλότητα της μήτρας τα κατάλληλα εργαλεία με σκοπό την διόρθωση του οιουδήποτε προβλήματος.

Το υστεροσκόπιο επίσης είναι συνδεδεμένο με ειδικό καλώδιο οπτικών ινών το οποίο φέρει πηγή ψυχρού φωτισμού. Η ενδοσκόπηση δε, πραγματοποιείται υπό απευθείας όραση καθώς στον φακό του υστεροσκοπίου είναι προσαρμοσμένη κάμερα μικρού βάρους και μεγέθους μέσω της οποίας η εικόνα μεταφέρεται και προβάλλεται σε οθόνη με την βοήθεια της οποίας ο γιατρός παρακολουθεί και εκτελεί την όλη διαδικασία.

Ενδείξεις Υστεροσκόπησης

Η υστεροσκόπηση ενδείκνυται και έχει εφαρμογή στη διερεύνηση μιας μεγάλης γκάμας γυναικολογικών προβλημάτων όπως είναι τα ινομυώματα, οι πολύποδες, η υπογονιμότητα καθώς επίσης και η διερεύνηση τυχαίου ευρήματος πεπαχυσμένου ενδομητρίου για τον αποκλεισμό καρκίνου του ενδομητρίου. Μπορεί να εφαρμοστεί τόσο διαγνωστικά όπως αναφέραμε και παραπάνω για την περαιτέρω διερεύνηση κάποιου υπερηχογραφικού ευρήματος όσο και επεμβατική με σκοπό την επίλυση αυτού. Για παράδειγμα στην περίπτωση ενός πολύποδα, ινομυώματος ή συμφύσεων, κατά της διάρκεια της υστεροσκόπησης επιβεβαιώνεται η ύπαρξη, η θέση και το μέγεθος και με την βοήθεια ειδικών εργαλείων περνάμε στη διόρθωση του εκείνη τη στιγμή χωρίς η γυναίκα να χρειάζεται να υποστεί κάποια επιπλέον διαδικασία.

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα η γυναίκα να μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητα της την ίδια κιόλας μέρα καθώς όπως και οι ίδιες οι γυναίκες αναφέρουν, η μετεγχειρητική ενόχληση είναι σχεδόν μηδαμινή. Αναλόγως του εύρους της επεμβάσεως και του ουδού του πόνου της κάθε γυναίκας, μπορεί να αισθανθεί άλγος στην ανάνηψη, είτε ήπιο είτε πιο έντονο, το οποίο και αντιμετωπίζεται άμεσα μέ χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων διά την κατάλληλη+ άμεση αντιμετώπιση αυτού.

Υστεροσκόπηση στήν Υπογονιμότητα και στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Όσον αφορά, τώρα, την περίπτωση της υπογονιμότητας και της εξωσωματικής γονιμοποίησης, η υστεροσκόπηση δύναται να έχει πολλαπλά οφέλη για το ζευγάρι στην επιδίωξη του Επιθυμητού Αποτελέσματος : της Εγκυμοσύνης!!

Και άς δούμε το πώς!

Πρώτα από όλα, μπορεί να υπάρχει ένδειξη για διενέργεια υστεροσκόπησης από το ιστορικό της ασθενούς. Δηλαδή, εάν στο παρελθόν υπάρχει διενέργεια κάποιας αποξέσεως, είτε λόγω παλίνδρομης κυήσεως, είτε λόγω διακοπής εγκυμοσύνης ή εάν έχει τελεστεί κάποια επέμβαση στον τράχηλο (laser, εξάχνωση τραχήλου, loop) για δυσπλασία τραχήλου, αυτά από μόνα τους αποτελούν ικανή συνθήκη για διενέργεια διαγνωστικής υστεροσκοπήσεως. Τα οφέλη, όπως είναι προφανές σε όλους, είναι πολλά! Σε όλα τα στάδιά της, η υστεροσκόπηση μπορεί να είναι είτε διαγνωστική, είτε να μετατραπεί σε θεραπευτική!!!!

Πρώτα απ’ όλα, με το που εισέρχεται το υστεροσκόπιο διά μέσου του τραχήλου, παίρνουμε πληροφορίες για το κατά πόσον ο “ δρόμος’, ο ενδοτράχηλος δηλαδή, είναι βατός-ανοικτός, ή υπάρχει κάποια στένωση και γι’ αυτό δεν περνάει το σπέρμα! Εν συνεχεία, παρατηρούμε το εσωτερικό της μήτρας και διορθώνουμε ό,τι μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα στην σύλληψη (επεμβατική υστεροσκόπηση – αφαίρεσις πολυπόδων, ινομυωμάτων, διατομή συμφύσεων, διατομή διαφραγματοφόρου μήτρας κλπ).

Στο τέλος της επεμβάσεως επιδιώκουμε πολλές φορές να δημιουργήσουμε μια, τρόπον τινά, “φωλίτσα” (implantation cuts) στον πυθμένα της μήτρας, εκεί ακριβώς που θα εμφυτευθεί το γονιμοποιημένο ωάριο. Στην συνέχεια, και εφ’ όσον κρίνεται σκόπιμο, διενεργείται μια πολύ ήπια απόξεση για την απόπτωση του παλαιού ενδομητρίου και ακολουθεί διαστολή του τραχήλου (και για να διανοιχθεί, σε περίπτωση στένωσις, αλλά και για να παραμείνη ανοικτός).

Εδώ πρέπει να θυμόμαστε ότι η υστεροσκόπηση αυτή καθέ αυτή πραγματοποιείται με χρήση αποστειρωμένου ορρού υπό πίεση. Ο τρόπος επιτέλεσής της (διάταση της μήτρας- διάνοιξις των σαλπίγγων μέσω της πίεσης του ορρού) στα χέρια του ειδικού αρκετές φορές αρκεί για να επιτευχθεί εγκυμοσύνη ( πολλές φορές έχει συμβεί να έχει αποφασίσει το ζευγάρι να προχωρήσει σε εξωσωματική γονιμοποίηση και τελικώς να μένει έγκυος η γυναίκα με φυσικό τρόπο τους πρώτους 2-4 μήνες μετά την υστεροσκόπηση!). Ο στόχος της ομάδος είναι να θεραπεύσουμε και να επιτύχουμε σύλληψη, γι’ αυτό και πολλές φορές καταφέρνουμε να «πάρουμε» κυήσεις και πρίν να φθάσουμε στην εξωσωματική γονιμοποίηση! Ακόμη, όμως, κι αν χρειαστεί να καταφύγουμε στην εξωσωματική μετά την υστεροσκόπηση, έχουμε προετοιμάσει την μήτρα καταλλήλως για να “υποδεχθεί” και να “φιλοξενήσει” τα πολυπόθητα έμβρυα έως την γέννηση!

Η υστεροσκόπηση έχει επιπλοκές;

Η υστεροσκόπηση είναι χειρουργείο και ως χειρουργείο έχει και αυτή όλες τις δυνητικές επιπλοκές ενός χειρουργείου (διάτρηση μήτρας, τραχήλου, ρήξη μήτρας, φλεγμονή, αιμορραγία, κατακράτηση ύδατος σε περίπτωση χρήσης resectoscope για ινομύωμα, αναισθησιολογικοί κίνδυνοι κλπ.).

Αποτελεί ένα χειρουργείο στο οποίο η ομάδα καταφεύγει και πραγματοποιεί τακτικά και συνήθως, λόγω και της μεγάλης αποκτηθείσης εμπειρίας πλέον, αποφεύγουμε τις επιπλοκές. Ακόμη όμως και όταν επισυμβεί κάποια επιπλοκή, το πιο σημαντικό είναι να γίνει άμεσα αντιληπτή και να αντιμετωπισθεί πάραυτα, όπως και γίνεται.

Υστεροσκόπηση- Συμπέρασμα

Καταλήγουμε λοιπόν πως, στα χέρια ενός ικανού γιατρού, η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την προσφορά σε κάθε γυναίκα καλύτερης ποιότητας ζωής και την αύξηση του ποσοστού επιτυχίας, είτε στα πλαίσια φυσικής σύλληψης, είτε στην διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ο Δρ Βασίλειος Μπαγιώκος έχει ειδικευθεί στην υστεροσκόπηση ( διαγνωστική και επεμβατική), κατά την διάρκεια της θητείας του στην Αγγλία κατά τα έτη 2002- 2004 ενώ και σαν ιδιώτης γιατρός έχει αντιμετωπίσει πληθώρα περιστατικών αποκτώντας έτσι πολυετή εμπειρία και ικανότητα επίλυσης κάθε προβλήματος.

Με εκτίμηση και καλή επιτυχία,

Δρ Βασίλειος Μπαγιώκος

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.