Λαπαροσκόπηση

Τι είναι η Λαπαροσκόπηση

Η λαπαροσκόπηση είναι μια χειρουργική μέθοδος, που μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση στο εσωτερικό της κοιλιάς και της λεκάνης και να συλλέξουμε χρήσιμες πληροφορίες, αποφεύγοντας τις μεγάλες τομές στο δέρμα.

Η λαπαροσκόπηση είναι ένα ελάχιστα επεμβατικό χειρουργείο (minimally access surgery). Η λέξις λαπαροσκόπηση προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων λαπάρα που σημαίνει κοιλιά – και σκοπέω-σκοπώ ( βλέπω, παρατηρώ, ερευνώ), παρατηρούμε δηλαδή το εσωτερικό της κοιλιάς. Μαζί με την υστεροσκόπηση, αποτελούν τους δύο ‘βραχίονες’ της γυναικολογικής ενδοσκόπησης.

Λαπαροσκόπηση

Η λέξις ενδοσκόπηση προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων ενδο (εσωτερικός) και σκοπέω-σκοπώ ( βλέπω, παρατηρώ, ερευνώ), παρατηρούμε δηλαδή το εσωτερικό του σώματος. Εν προκειμένω, στην γυναικολογία με την λαπαροσκόπηση παρατηρούμε το εσωτερικό της κοιλιάς, δηλαδή επισκοπούμε την μήτρα, τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες και επεμβαίνουμε εάν και όπου χρειάζεται, ενώ με την υστεροσκόπηση παρατηρούμε την μήτρα από το εσωτερικό της.

Πώς πραγματοποιείται η λαπαροσκόπηση

Για την λαπαροσκόπηση χρησιμοποιείται ένα ειδικό όργανο που ονομάζεται λαπαροσκόπιο. Το λαπαροσκόπιο είναι, ουσιαστικά, ένας μακρύς και λεπτός σωλήνας (trocar) 10-11 χιλιοστών το οποίο εισάγεται στην κοιλιά μέσα από μια πολύ μικρή οπή κάτω από τον ομφαλό. Το λαπαροσκόπιο είναι συνδεδεμένο με μια πηγή φωτός και φέρει κάμερα η οποία μεταδίδει την εικόνα που καταγράφεται σε οθόνες- βίντεο μέσα στο χειρουργείο, δίδοντας την δυνατότητα στην χειρουργική ομάδα να έχει οπτική επαφή με όλο το εσωτερικό της κοιλίας. Η κοιλιά γεμίζει- φουσκώνει με την εισαγωγή 2-3 λίτρων διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο αποτελεί το διατατικό μας μέσο. Με την διαδικασία αυτή, απομακρύνονται τα όργανα από την επιφάνεια του δέρματος κι εμείς μπορούμε να εισάγουμε τα υπόλοιπα εργαλεία μέσω μικρών οπών, Με την διαδικασία αυτή, απομακρύνεται η πιθανότητα τρώσης κάποιου μεγάλου αγγείου ΄κάποιου ενδοκοιλιακού οργάνου κατά την είσοδο του τροκάρ.

Στο τέλος της λαπαροσκόπησης, αφαιρείται όλο το διατατικό μέσο και η κοιλιά επανέρχεται στις φυσιολογικές της διαστάσεις.
Ινομύωμα οπισθίου τοιχώματος μήτρας, αφαιρεθέν λαπαροσκοπικά, πρίν την συρραφή

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης σε σύγκριση με την παραδοσιακή ανοικτή χειρουργική επέμβαση (λαπαροτομία) είναι ότι οι γυναίκες που χειρουργούνται με λαπαροσκόπηση έχουν :

  • μικρές ουλές (1-1,5 εκατοστών) αντί για μια μεγάλη ουλή
  • λιγότερο πόνο μετά την επέμβαση
  • γρήγορη επάνοδο στις καθημερινές ασχολίες
  • καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα στην επούλωση των τομών

Γιατί χρησιμοποιείται η διαγνωστική λαπαροσκόπηση

Η διαγνωστική λαπαροσκόπηση είναι μια πολύ χρήσιμη, ελάχιστα επεμβατική, μέθοδος η οποία μας βοηθά στην διάγνωση ή στον αποκλεισμό ενός ευρέως φάσματος παθήσεων που μπορεί να προκαλούν πόνο στην πύελο, πόνο κατά την σεξουαλική επαφή ή διάφορες αιτίες υπογονιμότητας.

Παθήσεις που μπορεί να διαγνωστούν με την λαπαροσκόπηση είναι τα ινομυώματα μήτρας, διάφορες παθήσεις των ωοθηκών, αποφραγμένες σάλπιγγες, η ενδομητρίωση, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου κ.α.

Επίσης, με την λαπαροσκόπηση μπορούμε να ελέγξουμε την βατότητα των σαλπίγγων, να καυτηριάσουμε ενδομητριωσικές εστίες, να αφαιρέσουμε κύστεις ωοθηκών,να λύσουμε ενδοπυελικές συμφύσεις, διάτρηση πολυστικών ωοθηκών ( ovarian drilling), απολίνωσις σαλπίγγων, σαλπιγγεκτομή, ολική ή υφολική υστερεκτομή, αφαίρεση ινομυωμάτων κ.α.
Είναι ασφαλής και πόσο, η λαπαροσκόπηση ως χειρουργική μέθοδος ;

Η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι πολύ κοινή επέμβαση και θεωρείται γενικά ως πολύ ασφαλής. Γενικά, οι σοβαρές επιπλοκές μετά από μια διαγνωστική λαπαροσκόπηση είναι αρκετά σπάνιες. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορεί να τις καταστήσουν πιο πιθανές, όπως κάποιο προηγούμενη ανοικτή χειρουργική επέμβαση ή η ύπαρξη συμφύσεων. Επίσης, όταν η λαπαροσκόπηση είναι επεμβατική (γίνεται δηλαδή για θεραπευτικούς σκοπούς) σε συνδυασμό, πάντοτε, με τον σωματότυπο της ασθενούς, την παρουσία συμφύσεων, μεγάλων ινομυωμάτων σε συνδυασμό με την θέση τους, και την πιθανή συνύπαρξη ενδομητρίωσης.

Οι σοβαρές επιπλοκές της λαπαροσκόπης ως αποτέλεσμα της χειρουργικής επέμβασης είναι σπάνιες και υπολογίζονται σε 1-2 στις 1.000 λαπαροσκοπήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν τραύμα σε κάποια σημαντικό αγγείο ή σε κάποιο ενδοκοιλιακό όργανο, όπως το παχύ έντερο και η ουροδόχος κύστη.
Πώς θα αισθάνομαι μετά την λαπαροσκόπηση;

Η λαπαροσκόπηση γίνεται με γενική αναισθησία, έτσι θα κοιμάστε κατά την διάρκεια της επέμβασης και δέν θα αισθανθείτε καθόλου πόνο κατά την διάρκεια της επέμβασης. Μετά από μια λαπαροσκόπηση μπορεί να έχετε συμπτώματα ναυτίας και εμέτου. Αυτά είναι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του αναισθητικού και υφίονται γρήγορα .

Είναι πιθανόν να αισθανθείτε ήπιο πόνο στην περιοχή των μικρών οπών στην κοιλιά σας, οπότε θα σας δοθούν ήπια παυσίπονα.

Μικρή ποσότητα από το αέριο διοξείδιο του άνθρακα που χρησιμοποιείται για την διάταση της κοιλιά σας, μπορεί να παραμείνει μέσα στην κοιλιά σας , γεγονός που μπορεί να προκαλέσει φουσκώματα, κράμπες, πόνο στον ώμο- κυρίως στον δεξιό , λόγω του ερεθισμού του διαφράγματος.

Αυτά τα συμπτώματα είναι απολύτως φυσιολογικά και αναμενόμενα και εξαφανίζονται μετά από μια ημέρα με την έναρξη της κινητοποίησης ( δηλαδή όσο πιό γρήγορα και πιό πολύ περπατήσετε μετά το χειρουργείο, τόσο πιό γρήγορα ο πόνος στον ώμο θα εξαφανισθεί) ή μόλις το σώμα σας απορροφήσει εντελώς το υπόλοιπο διοξείδιο του άνθρακα .

Πριν φύγετε από το νοσοκομείο , θα σας εξηγήσουμε πώς να κρατήσετε τα σημεία των τομών σας καθαρά, έως το επόμενο ραντεβού όπου θα γίνει η αφαίρεσις των ραμμάτων (αν είναι απορροφήσιμα τα ράμματα, δέν χρειάζεται να αφαιρεθούν ) .

Πότε μπορώ να πάω στο σπίτι;

Οι περισσότερες γυναίκες εξέρχονται από το νοσοκομείο είτε την ημέρα της επέμβασης ή την επόμενη ημέρα .

Αν είχατε μια διαγνωστική λαπαροσκόπηση , συνήθως θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στις συνήθεις σας δραστηριότητες μέσα σε πέντε ημέρες . Η περίοδος αποκατάστασης μετά από μία θεραπευτική – επεμβατική λαπαροσκόπηση εξαρτάται από τον τύπο της θεραπείας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.