Γυμναστική στην Εγκυμοσύνη | Εξωσωματική https://exosomatiki.net Δρ. Βασίλειος A. Μπαγιώκος Fri, 17 Jan 2020 19:00:57 +0000 el hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.3 Γυμναστική στην Εγκυμοσύνη https://exosomatiki.net/gymnastiki-stin-egkymosini/ https://exosomatiki.net/gymnastiki-stin-egkymosini/#respond Sun, 08 Sep 2019 22:09:09 +0000 https://8degreethemes.com/demo/eightmedi-pro/?p=78 Η γυμναστική στην εγκυμοσύνη είναι πολλαπλώς ευεργετική και ασφαλής τόσο για την έγκυο, όσο και για το έμβρυό της.

Η γυμναστική αποτελεί μέρος της καθημερινής μας ζωής, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι. Δράσεις όπως το ανέβασμα μιάς σκάλας, μια βόλτα στα καταστήματα ή ένας γρήγορος βηματισμός για να προλάβουμε το λεωφορείο αποτελούν από μόνες τους μορφές άσκησης.

Ο όρος αναζωογοννητική γυμναστική αναφέρεται σε οποιασδήποτε μορφής προγραμματισμένη τακτική άσκηση που εφαρμόζει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, και η οποία περιλαμβάνει την ενεργητική (αερόβια) γυμναστική (όπως το κολύμπι ή το τρέξιμο) και τις ασκήσεις ενδυνάμωσης(strength conditioning exercise). Ο στόχος της αναζωογοννητικής γυμναστικής κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι – για μια γυναίκα – να παραμείνει σε φόρμα.

Οφέλη για εσάς

Πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι η αναζωογοννητική γυμναστική τις βοηθά να προσαρμοστούν ευκολότερα στις σωματικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Προσφέρει ανακούφιση από την εύκολη κόπωση της κύησης, χαμηλότερο μυικό πόνο στην πλάτη και μειώνει την δημιουργία κιρσών και τα οιδήματα των κάτω άκρων και των αστραγάλων. Βελτιώνει, επίσης τον μυϊκό τόνο, τη δύναμη, την αντοχή, τα ‘φουσκώματα’ και την δυσκοιλιότητα. Σας δίνει την δυνατότητα να χειριστείτε με μεγαλύτερη άνεση τα προσλαμβανόμενα κιλά της εγκυμοσύνης σας και συμβάλλει στην καλύτερη προετοιμασία σας για την δοκιμασία του τοκετού!

Η αναζωογοννητική γυμναστική δημιουργεί μια αίσθηση ευεξίας και ευ ζήν. Η ευεξία αυτή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να σας βοηθήσει στην μείωση του αισθήματος του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης της λοχείας. Η αναζωογονητική άσκηση βελτιώνει επίσης τον ύπνο.

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βοηθήσει επίσης, στην πρόληψη παθήσεων όπως:

  • σακχαρώδης διαβήτης κυήσεως (διαβήτης που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης)
  • υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση).
  • οστεοπόρωση

Η Γυμναστική στην Εγκυμοσύνη μειώνει επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αργότερα στη ζωή σας.
Αν έχετε σακχαρώδη διαβήτη κυήσεως (διαβήτης που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης), η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα σας.

Οφέλη για το μωρό σας

Οι γυναίκες που κάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης κατά τη διάρκεια της κύησης τείνουν να έχουν συντομότερη διάρκεια τοκετού και να εμφανίζουν μικρότερη συχνότητα εμφάνισης των επιπλοκών του τοκετού.

Γυμναστική στην Εγκυμοσύνη – Υπάρχουν κίνδυνοι;

Αν και η γυμναστική στην εγκυμοσύνη είναι ευεργετική, μπορεί να υπάρχουν και ορισμένοι κίνδυνοι. Αυτοί σχετίζονται με τις σωματικές αλλαγές που συμβαίνουν καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στην εγκυμοσύνη. Οι κίνδυνοι είναι πιο πιθανό να συμβούν όταν εφαρμόζετε ακατάλληλα είδη άσκησης και όταν κάνετε υπερβολική γυμναστική.

Με το να κάνετε τις κατάλληλες προσαρμογές στις ασκήσεις ρουτίνας σας, μπορείτε να μειώσετε την πιθανότητα βλάβης σε εσάς ή στο μωρό.

Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν:

Μεγάλη άνοδος θερμοκρασίας (υπερθερμία)

Κατά την γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η συνολική θερμοκρασία του σώματός σας αυξάνεται περισσότερο από ό,τι θα έκανε κανονικά. Εάν η θερμοκρασία του σώματός σας ανέβει πάνω από 39,2 ° C στις πρώτες 12 εβδομάδες, αυτό ίσως να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού και ίσως να οδηγήσει σε κάποιου είδους αναπηρία μετά την γέννηση.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος να αυξήσετε υπερβολικά την θερμοκρασία σας, θα πρέπει:

  • να διασφαλίσετε ότι πίνετε πολύ νερό πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης,
  • να αποφεύγετε την υπερβολική άσκηση του σώματός σας, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης,
  • να αποφύγετε την άσκηση σε ένα πολύ ζεστό και υγρό κλίμα, μέχρι να εγκλιματιστείτε – αυτό θα πάρει μερικές ημέρες.

Χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση)

Όταν ξαπλώνετε ανάσκελα, το έμβρυο πιέζει τα κύρια αιμοφόρα αγγεία. Το αποτέλεσμα είναι ότι λιγότερο αίμα στέλνεται στην κυκλοφορία του σώματός σας και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση). Αυτό είναι πιο πιθανό μετά από τις 16 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος της χαμηλής αρτηριακής πίεσης, θα πρέπει:
– να αποφεύγονται ασκήσεις που περιλαμβάνουν στάση σώματος ξαπλωμένη ανάσκελα, ιδιαίτερα μετά από τις 16 εβδομάδες.

Σωματική βλάβη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι αρθρώσεις σας γίνονται πιο χαλαρές. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι μπορείτε να κάμψετε και να εκτείνετε συγκεκριμένα μέρη του σώματός σας περισσότερο από το συνηθισμένο, όπως τους αγκώνες, τους καρπούς, τα δάχτυλα, και τα γόνατα. Αυτό συχνά αναφέρεται ως υπερ-κινητικότητα.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν τους συνδέσμους που στηρίζουν συνήθως τις αρθρώσεις σας, γεγονός που με τη σειρά του κάνει τις αρθρώσεις χαλαρές στην προετοιμασία για τον τοκετό. Όταν οι αρθρώσεις και οι σύνδεσμοί σας είναι λιγότερο σταθεροί, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να τραυματιστείτε.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού, θα πρέπει:

  • να βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει προθέρμανση και ‘stretching’.
  • να αποφευχθούν απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, εάν κάνετε αεροβική άσκηση
  • να φοράτε ζώνες υποστήριξης της λεκάνης κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ανεπαρκής οξυγόνου στο μωρό (υποξία)

Σε μεγάλα υψόμετρα, η ροή του αίματος προς την μήτρα μειώνεται και έτσι το μωρό παίρνει λιγότερο οξυγόνο. Αν μια γυναίκα ασκηθεί σε μεγάλα υψόμετρα, η ποσότητα του αίματος που ρέει προς τη μήτρα μειώνεται ακόμη περισσότερο. Αυτό οδηγεί σε ανεπάρκεια οξυγόνου προς το έμβρυο.

Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος το μωρό να λαμβάνει ανεπαρκή ποσότητα οξυγόνου, θα πρέπει:
– να αποφύγουμε την σωματική άσκηση σε υψόμετρο πάνω από 2.500 μέτρα μέχρι να εγκλιματιστούμε – αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες.

Επίπεδο σακχάρου στο αίμα
Η γλυκόζη του αίματος είναι μια πηγή ενέργειας τόσο για εσάς όσο και για το μωρό.

Είναι σημαντικό:
– να τρώτε καλά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
– η διάρκεια της άσκησης να μην ξεπερνά τα 45 λεπτά κάθε φορά.

Αν έχετε προϋπάρχων ή σακχαρώδη διαβήτη κύησεως, τότε θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα κατά την άσκηση. Θα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά την γλυκόζη στο αίμα σας, να τρώτε σε τακτά χρονικά διαστήματα, να ξεκουράζεστε σε συγκεκριμένες ώρες, και να εξασφαλίσετε ότι το μωρό σας είναι σε τακτική και επμελή παρακολούθηση. Ο γιατρός σας θα πρέπει να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Γιατί αερόβια άσκηση και ασκήσεις ενδυνάμωσης;

Οι καλύτερες μορφές αναζωογοννητικής γυμναστικής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι:

  • η αερόβια άσκηση, επίσης γνωστή ως καρδιαγγειακή άσκηση. Κατά την διάρκειά της, αυξάνεται ο καρδιακός σας ρυθμός. Αυτό προκαλεί ταχύτερη κυκλοφορία του αίματος στην κυκλοφορία και ως εκ τούτου περισσότερο οξυγόνο φτάνει στους μυς. Κολύμπι, τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα, αεροβική στο νερό και ο χορός είναι παραδείγματα αερόβιας άσκησης.
  • άσκηση ενδυνάμωσης. Αυτή η μορφή άσκησης βοηθά να αυξηθεί η συνολική φυσική σας κατάσταση και συνεπάγεται αργές, ελεγχόμενες κινήσεις, όπως ασκήσεις που μεταφέρετε το βάρος σας.

Αν δεν ασκείστε τακτικά και θέλετε να ξεκινήσετε ένα αερόβιο πρόγραμμα άσκησης, θα πρέπει να σας προτείνουν να αρχίσετε με όχι περισσότερο από 15 λεπτά συνεχούς άσκησης τρεις φορές την εβδομάδα, φθάνοντας κατ ‘ ανώτατο όριο τα 30 λεπτά συνεδρίας σταδιακά τέσσερις φορές την εβδομάδα έως και καθημερινά.

Εάν ασκείστε τακτικά πριν από την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να είστε σε θέση να αναλάβετε τα ίδια προγράμματα άσκησης εντονότερης εντάσεως, όπως το τρέξιμο και η αεροβική γυμναστική, χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις για εσάς ή το έβρυο.

Καθώς η εγκυμοσύνη σας προχωράει, θα πρέπει να στοχεύετε να μειώσετε σταδιακά τη συνολική δραστηριότητά σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει καθοδήγηση για το πότε και το πώς να μειώσετε την άσκησή σας.

]]>
https://exosomatiki.net/gymnastiki-stin-egkymosini/feed/ 0
Αίτια ανδρικής υπογονιμότητας https://exosomatiki.net/andriki-ypogonimotita/ https://exosomatiki.net/andriki-ypogonimotita/#respond Sun, 08 Sep 2019 03:10:05 +0000 https://8degreethemes.com/demo/eightmedi-pro/?p=80 Τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν ανδρική υπογονιμότητα είναι κυρίως:

  • Οι περιβαλλοντικές επιδράσεις: αυξημένη θερμοκρασία, τοξικές ουσίες, ακτινοβολία, υπερβολική κατανάλωση καπνού, οινοπνεύματος, ναρκωτικών αλλά πιθανόν και καφέ (περισσότερα από 3-5 φλιτζάνια την ημέρα).
  • Οι μηχανικοί παράγοντες: τραύματα ή εγχειρήσεις στην περιοχή των όρχεων, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, της ουρήθρας, η συστροφή όρχεως, τραύμα στον σπερματικό πόρο ή στη σπερματική αρτηρία κατά τη διάρκεια αποκατάστασης βουβωνοκήλης ή διατομή των νεύρων των εκφορητικών οδών κατά την αφαίρεση του προστάτη.
  • Η συχνότητα σεξουαλικής επαφής: οι πολύ συχνές (π.χ. καθημερινές) επαφές προκαλούν μείωση του όγκου του σπέρματος, ενώ η μεγάλη αποχή (5-6 ημερών και άνω) προκαλεί μείωση της κινητικότητας.
  • Το ψυχολογικό στρες μπορεί να προκαλέσει πρόωρη εκσπερμάτιση.
  • Η μεγάλη σωματική κόπωση ή οι ασθένειες με υψηλό πυρετό, επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος παροδικά.
  • Οι ενδοκρινικοί παράγοντες όπως η νόσος του Cushing, η ακρομεγαλία, οι όγκοι της υπόφυσης.
  • Ορισμένοι γενετικοί παράγοντες.
  • Οι διαταραχές της εκσπερμάτισης (παλίνδρομη εκσπερμάτιση, απουσία εκσπερμάτισης ή νευρολογική βλάβη): η παλίνδρομη (οπίσθια) εκσπερμάτιση στην ουροδόχο κύστη εκδηλώνεται σπάνια και παρατηρείται σε άνδρες με διαβητική νευροπάθεια, ή σε άνδρες μετά από προστατεκτομή ή τραύμα της σπονδυλικής στήλης (διαγιγνώσκεται με την απουσία εκσπερμάτισης μετά τον οργασμό και επιβεβαιώνεται με την παρουσία των σπερματοζωαρίων στα ούρα).
  • Οι ανοσολογικοί παράγοντες (παρουσία αντισπερματικών αντισωμάτων).
  • Οι ανατομικοί παράγοντες: κρυψορχία, συγγενείς ανωμαλίες (απόφραξη ή έλλειψη των σπερματικών οδών, υποσπαδίας, επισπαδίας), ή παρουσία κιρσοκήλης, η οποία προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του οσχέου, που έχει αρνητική επίπτωση στη σπερματογένεση.
  • Οι φλεγμονές από χλαμύδια ή γονόρροια είναι από τις πιο επικίνδυνες, ενώ η επιδιδυμίτιδα και η προστατίτιδα προκαλούν συνήθως απόφραξη.
  • Η ορχίτιδα μετά από παρωτίτιδα προκαλεί σοβαρή μείωση των παραμέτρων του σπέρματος.

Τα συχνότερα αίτια ανδρικής υπογονιμότητας

Τα αίτια ανδρικής υπογονιμότητας ανάλογα με τη συχνότητα (ποσοστό%) εμφάνισης είναι:

  1. ΙΑΣΕ (ιδιοπαθής ανεπάρκεια σπερματικού επιθηλίου),
  2. κιρσοκήλη,
  3. λοιμώξεις επικουρικών αδένων,
  4. χρωμοσωματικές ανωμαλίες,
  5. λοίμωξη και κιρσοκήλη,
  6. κρυψορχία,
  7. αποφρακτική αζωοσπερμία,
  8. ενδοκρινικά αίτια,
  9. σεξουαλικές διαταραχές,
  10. μεταπαρωτιδική ορχίτιδα,
  11. ανοσολογικός παράγοντας,
  12. συστηματικές παθήσεις,
  13. αντισπερματικά αντισώματα,
  14. όγκοι όρχεων,
  15. λοιπές αιτίες.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος παροδικά μπορεί να είναι το άγχος, οι γενικές λοιμώξεις, οι αυτόματες διακυμάνσεις στην παραγωγή, η ατελής στύση και η ατελής συλλογή.

]]>
https://exosomatiki.net/andriki-ypogonimotita/feed/ 0
Υπερηχογράφημα β’ επιπέδου στην Εγκυμοσύνη https://exosomatiki.net/yperixografima-b-epipedou/ https://exosomatiki.net/yperixografima-b-epipedou/#respond Sat, 07 Sep 2019 03:10:35 +0000 https://8degreethemes.com/demo/eightmedi-pro/?p=82 Με το υπερηχογράφημα β’ επιπέδου εξετάζεται κάθε μέλος του σώματος του εμβρύου με συγκεκριμένες μετρήσεις και συγκρίνεται με υπάρχουσες μετρήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, του προσώπου, της σπονδυλικής στήλης, της καρδιάς, του στομάχου, του εντέρου, των νεφρών και των άκρων.

Ερώτηση: Πόσο αξιόπιστο είναι το υπερηχογράφημα β’ επιπέδου για την ανίχνευση ανωμαλιών στη διάπλαση του εμβρύου;

Η απάντηση είναι ότι σε γενικές γραμμές θεωρείται πολύ αξιόπιστο, όχι όμως απόλυτα. Υπάρχουν ανωμαλίες στην διάπλαση που ανιχνεύονται σε ποσοστό άνω του 90%(πχ ανεγκεφαλία, δισχιδής ράχη) και ανωμαλίες που δύσκολα ανευρίσκονται (πχ μεγάλες καρδιακές ανωμαλίες) με ποσοστό ανίχνευσης γύρω στο 50-60%.

Ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα το υπερηχογράφημα β’ επιπέδου (anomaly scan) είναι το πιο χρήσιμο διαθέσιμο εργαλείο για την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με διεθνή δεδομένα, το υπερηχογράφημα β-επιπέδου μπορεί να διαγνώσει μείζονες ανωμαλίες σε ποσοστό 73,7% και ελάσσονες σε ποσοστό 55%- με άλλα λόγια δεν μπορεί να τα βρει όλα.

Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζουμε αυτές τις πληροφορίες για να ξέρουμε τι να προσδοκούμε από την κάθε μια εξέταση!

Ερώτηση: Τι άλλο φαίνεται στο υπερηχογράφημα β’ επιπέδου;

Πέραν των ανωτέρω, στο υπερηχογράφημα β’ επιπέδου μπορούμε να μετρήσουμε το μήκος του τραχήλου της μήτρας για να επισημάνουμε τις γυναίκες εκείνες που βρίσκονται σε ηυξημένο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό και να λάβουμε τα δέοντα φαρμακευτικά ή χειρουργικά μέτρα!Θα μας δείξει, επίσης, την θέση του πλακούντα, την ανάπτυξη του εμβρύου καθώς και την ροή του αίματος στις μητριαίες αρτηρίες (doppler μητριαίων), προκειμένου να επισημανθούν εγκαίρως μητέρες με ηυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση Προεκλαμψίας.

]]>
https://exosomatiki.net/yperixografima-b-epipedou/feed/ 0
ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ Η ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ; https://exosomatiki.net/exosomatiki-pithanotites-to-kalokairi/ Mon, 02 Sep 2019 15:19:23 +0000 https://exosomatiki.net/?p=773 Οι πιθανότητες μιας γυναίκας να καταστεί έγκυος με εξωσωματική γονιμοποίηση διπλασιάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας έρευνας που έγινε από το πανεπιστήμιο Ghent του Βελγίου.

Ο ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες ένα μήνα πριν την προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης βοηθούν στη επιτυχία της και επιδρούν στις ορμόνες και στη ωρίμανση των ωαρίων. Τα αποτελέσματα αυτής στηρίχθηκαν στις ευεργετικές δυνατότητες που έχει η βιταμίνη D η οποία παράγεται σε μεγάλες ποσότητες τους καλοκαιρινούς μήνες με την απευθείας έκθεση στον ήλιο.

Επιπλέον η Βιταμίνη D έχει αποδειχθεί ότι επιδρά στη μελατονίνη αλλά και στον κύκλο της γυναίκας. Από την άλλη πλευρά και το ανδρικό σπέρμα ωφελείται από τη Βιταμίνη D όπως αυξάνει και τη λίμπιντο. Ακόμη είναι γνωστό πως στην εξωσωματική γονιμοποίηση σημαντικό ρόλο παίζει το να είναι η γυναίκα ευδιάθετη και ξεκούραστη όσο γίνεται περισσότερο. Το καλοκαίρι λοιπόν είναι μια περίοδος του χρόνου που οι περισσότεροι νιώθουμε πιο ήρεμοι και ευτυχισμένοι και το καθημερινό άγχος μειώνεται σημαντικά. Όπως έδειξαν μελέτες η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο σε περιοχές με συνεχή ηλιοφάνεια δε βελτιώνει τα ποσοστά επιτυχίας της IVF. Αυτό που ωφελεί τελικά είναι η εναλλαγή των εποχών.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι και το γεγονός πως το καλοκαίρι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν λίγο πιο χαλαρό εργασιακό πρόγραμμα σε σχέση με τον χειμώνα. Θα μπορούσαμε λοιπόν να προτείνουμε μια προσπάθεια εξωσωματικής μετά τις καλοκαιρινές διακοπές που το ζευγάρι είναι ήρεμο, ξεκούραστο και απολαμβάνει τις ευχάριστες στιγμές του καλοκαιριού.

 


Διαβάστε περισσότερα για την εξωσωματική γονιμοποίηση

Μάθετε για την Λαπαροσκόπηση και την υστεροσκοπηση

]]>
ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΕΚΚΟΛΑΨΗ https://exosomatiki.net/ypovoithoumeni-ekolapsi/ Mon, 02 Sep 2019 14:57:46 +0000 https://exosomatiki.net/?p=769 ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΕΚΚΟΛΑΨΗ – ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Η Υποβοηθούμενη Εκκόλαψη αποτελεί μία αναπαραγωγική διαδικασία η οποία αυξάνει τα ποσοστά εμφύτευσης του εμβρύου στη μήτρα της γυναίκας δημιουργώντας μια μικρή οπή στη διαφανή ζώνη του εμβρύου. Αυτό φυσιολογικά συμβαίνει στο στάδιο της βλαστοκύστης, την 5η με 6η ημέρα μετά την γονιμοποίηση. Ωστόσο μερικές φορές, η διαφανής ζώνη είναι σκληρή ή παχύτερη του φυσιολογικού με αποτέλεσμα το έμβρυο να αδυνατεί να εξέλθει του περιβλήματός του και να προσκολληθεί στη μήτρα. Σε εκείνες τις περιπτώσεις ο εμβρυολόγος εφαρμόζει την τεχνική της υποβοηθούμενης εκκόλαψης. Πραγματοποιώντας μια μικροσκοπική οπή στη διαφανή ζώνη του εμβρύου, ουσιαστικά βοηθούμε το έμβρυο να εμφυτευθεί στη μητρική κοιλότητα, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα επιτυχούς σύλληψης. Η τομή γίνεται είτε με χημικά διαλύματα (Τyrode’s acid) είτε με μικροπιππέτες είτε με ακτίνες λέιζερ. Όλες αυτές οι τεχνικές οδηγούν στην έκπτυξη του εμβρύου και στην ευκολότερη εμφύτευση του στο ενδομήτριο. Φαίνεται ότι οι τεχνικές αυτές, όπως έδειξαν εξετάσεις σε ανθρώπους και πειραματόζωα, δεν ασκούν αρνητική επίδραση στο έμβρυο, σε αντίθεση με τα ωάρια. Ωστόσο και σε αυτές τις κυήσεις συμβουλεύουμε να γίνουν όλες εκείνες οι απαραίτητες εξετάσεις για να αποκλειστούν διάφορες ανωμαλίες των εμβρύων.

Ποιος πρέπει να υποβληθεί σε υποβοηθούμενη εκκόλαψη;

Oι παράγοντες που συντελούν για υποβοηθούμενη εκκόλαψη σε περίπτωση εξωσωματικής είναι οι εξής:

  • Μεγάλο ρόλο παίζει η ηλικία της γυναίκας άνω των 37 ετών που έχει ξεκινήσει την διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
  • Η ποιότητα και ποσότητα των ωαρίων στις ωοθήκες επίσης είναι εκείνα που παίζουν μεγάλο ρόλο, γυναίκες στις οποίες τα επίπεδα της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) την τρίτη ημέρα είναι αυξημένα.
  • Ζευγάρια τα οποία στο παρελθόν έχουν ήδη κάνει έναν ή περισσότερους αποτυχημένους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης.
  • Σε περιπτώσεις κακής ποιότητας εμβρύων είτε λόγω αργής ανάπτυξης τους είτε λόγω χρήσης κατεψυγμένων ωαρίων.
  • Δυσκολία αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια που κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση με χοντρό εξωτερικό περίβλημα (διάφανη ζώνη)

Πώς πραγματοποιείται η Υποβοηθούμενη Εκκόλαψη;

H Υποβοηθούμενη Εκκόλαψη περιλαμβάνει την εξής διαδικασία:

  • Mέσω μιας ειδικής πιπέτας το εμβρυο συγκρατείται.
  • Στη συνέχεια με μία πολύ λεπτή βελόνα ανοίγεται μια μικρή οπή στη διαφανή ζώνη του εμβρύου.
  • Έπειτα το έμβρυο ξεπλένεται και τοποθετείται πάλι πίσω στον ειδικό κλίβανο.
  • Τέλος εφόσον πραγματοποιηθεί όλη αυτή η διαδικασία της υποβοηθούμενης εκκόλαψης, μεταφέρεται το έμβρυο στην μήτρα της γυναίκας όπου σκοπός μας πλέον είναι η εμφύτευση και ανάπτυξη ενός υγιούς εμβρύου.

Διαβάστε περισσότερα για την εξωσωματική γονιμοποίηση

Μάθετε για την Λαπαροσκόπηση και την υστεροσκοπηση

]]>
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΣΤΕΩΝ https://exosomatiki.net/metafora-vlastokysteon/ Mon, 02 Sep 2019 14:08:25 +0000 https://exosomatiki.net/?p=765 ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΣΤΕΩΝ – ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των μεταφερόμενων εμβρύων έτσι ώστε να μειωθούν οι πολύδυμες κυήσεις με τις πιθανές μαιευτικές και περιγεννητικές επιπλοκές που αυτές ενέχουν, αλλά και το συναισθηματικό, οικονομικό και οικογενειακό κόστος που επιφέρουν.

Έτσι λοιπόν ένας τρόπος για να συμβεί αυτό, χωρίς όμως να μειώνεται η πιθανότητα επιτυχίας, είναι η μεταφορά βλαστοκύστεων. Μεταφορά βλαστοκύστεων θεωρείται η μεταφορά των εμβρύων την 5η ή 6η ημέρα καλλιέργειας και με αριθμό κυττάρων περίπου 120-200, όπου έχει ήδη αρχίσει να γίνεται η διαφοροποίηση των κυττάρων σε τροφοβλάστη (περιφερειακή στιβάδα κυττάρων που θα σχηματίσει τον πλακούντα αργότερα) και στον εμβρυικό πόλο (εσωτερική μάζα κυττάρων από τα οποία θα σχηματιστεί το έμβρυο). Με αυτή τη διαδικασία έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, που αγγίζουν το 65%. Έχει εκφραστεί η θεωρία ότι τα έμβρυα τα οποία φτάνουν στο στάδιο της βλαστοκύστης παρουσιάζουν καλύτερο πρότυπο ανάπτυξης και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφυτευτούν και να επιφέρουν εγκυμοσύνη.

Κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής μετά την λήψη των ωαρίων, τη γονιμοποίηση και την καλλιέργεια των εμβρύων πραγματοποιείται η μεταφορά τους στην μήτρα της γυναίκας. Στο παρελθόν η πλειονότητα των εμβρυομεταφορών γινόταν την 3η ημέρα μετά την ωοληψία, όταν αυτά βρίσκονται στο στάδιο της διαίρεσης. Τα τελευταία χρόνια όμως, μετά από προόδους στην παρασκευή κατάλληλων καλλιεργητικών μέσων, η καλλιέργεια των εμβρύων μπορεί να διενεργηθεί έως την 5η και 6η μέρα μετά την γονιμοποίηση, στο στάδιο των βλαστοκύστεων όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Η εμβρυομεταφορά στο στάδιο της βλαστοκύστης επιτρέπει την επιλογή της καλύτερης ποιότητας εμβρύων (υγιών εμβρύων), αφού μόνο τα υγιή γενετικά και δυνητικά ικανά προς εμφύτευση έμβρυα θα επιβιώσουν και θα φτάσουν στο στάδιο αυτό.

Ο αριθμός των εμβρύων που μεταφέρονται εξαρτάται από πολλούς παράγοντες αλλά συνήθως μεταφέρονται από δύο έως τέσσερα έμβρυα. Στην περίπτωση που υπάρχουν και άλλα έμβρυα πολύ καλής ποιότητας υπάρχει η δυνατότητα κρυοσυντήρησης. Τέλος όσον αφορά την κατάψυξη των εμβρύων μπορεί να γίνει σε διάφορα στάδια. Είτε την επόμενη μέρα της ωοληψίας (στο στάδιο των δύο προ-πυρήνων) είτε την 5η μέρα μετά την ωοληψία (στο στάδιο της βλαστοκύστης), είτε ενδιάμεσα όταν τα έμβρυα διαιρούνται.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΣΤΕΩΝ – ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Τα πλεονεκτήματα της μεταφοράς βλαστοκύστης περιλαμβάνουν:

  • Την καλύτερη επιλογή εμβρύων για εμβρυομεταφορά. Αφήνοντας τα έμβρυα να εξελιχθούν στο εργαστήριο είναι πιο δύσκολο να επιλεγούν τα έμβρυα των οποίων η ανάπτυξη έχει προχωρήσει και έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφύτευσης.
  • Υψηλά ποσοστά για μία επιτυχημένη κύηση. Η μεταφορά εμβρύων στο στάδιο βλαστοκύστης χαρακτηρίζεται από ποσοστό επιτυχίας 50-55% (βάση ερευνών) σε σύγκριση με το ποσοστό της 3ης ημέρας που είναι περίπου 35-40%.
  • Περιορισμός των πολύδυμων κυήσεων. Δυνατότητα μεταφοράς ενός ή δύο εμβρύων με αποτέλεσμα την μείωση της πιθανότητας πολύδυμης κυήσεως.
  • Περισσότερο επαρκή συγχρονισμό του εμβρυικού σταδίου με το γυναικείο ενδομήτριο.
  • Οι συσπάσεις της μήτρας μειώνονται κατά την 5η ημέρα μειώνοντας έτσι την πιθανότητα ενός εμβρύου να αποβληθεί
  • Υπάρχει η δυνατότητα για παρακολούθηση του συνδρόμου υπερδιέγερσης ωοθηκών (ΣΥΩ) και εμβυομεταφορά εφόσον δεν αναπτυχθεί σοβαρό σύνδρομο. Διαφορετικά σε εκείνη την περίπτωση γίνεται κατάψυξη όλων των εμβρύων και χορήγηση GnRH ανταγωνιστή για θεραπεία του σοβαρού ΣΥΩ.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΣΤΕΩΝ – ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Τα μειονεκτήματα της χρήσης της βλαστοκύστης για τη εμβρυομεταφορά θα μπορούσανε να είναι:

  • Η γυναίκα δεν μπορεί να έχει ένα έμβρυο κατάλληλο για τη μεταφορά.
  • Αύξηση του ποσοστού των μονοζυγωτικών διδύμων.

 


Διαβάστε περισσότερα για την εξωσωματική γονιμοποίηση

Μάθετε για την Λαπαροσκόπηση

]]>
ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΩΟΘΗΚΩΝ https://exosomatiki.net/diegersi-oothikon/ Sun, 01 Sep 2019 14:06:07 +0000 https://exosomatiki.net/?p=757 ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΩΟΘΗΚΩΝ

Η φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών γίνεται με εξατομικευμένο τρόπο για το κάθε ζευγάρι έτσι ώστε να ληφθούν υπόψιν όλοι οι συγκεκριμένοι παράγοντες για να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και να αποφευχθούν οι επιπλοκές.

Η διέγερση των ωοθηκών γίνεται με τη χρήση των γοναδοτροπινών σε συνδιασμό με GnRH αγωνιστές ή ανταγωνιστές και διαρκεί περίπου 12-14 ημέρες. Η χορήγηση των γοναδοτροπινών είναι καθημερινή και αρχίζει την 2η ή 3η ημέρα του κύκλου, αφού προηγουμένως η γυναίκα υποβληθεί σε υπερηχογραφικό έλεγχο γεννητικού συστήματος για να αποκλεισθεί η ύπαρξη ωοθηκικής κύστης διαμέτρου μεγαλύτερης των 10mm.

ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΩΟΘΗΚΩΝ – ΠΡΟΤΩΚΟΛΛΑ

Υπάρχουν δίαφορα προτώκολλα διέγερσης ωοθηκών προκειμένου να παράγουν αρκετά ωάρια. (Χωρίς φαρμακευτική αγωγή οι ωοθήκες παράγουν κάθε μήνα ένα ωάριο).

Γοναδοτροπίνες –Διεγείρουν τις ωοθήκες, είναι ενέσιμες και γίνονται περίπου την ίδια ώρα σε καθημερινή βάση. Η δοσολογία ρυθμίζεται ανάλογα με τη γυναίκα και προσαρμόζεται ανάλογα με την εξέλιξη του κύκλου.

Τα Ανάλογα της υποθαλαμικής ορμόνης– Υπάρχουν 2 τύποι αναλόγων, τα οποία είναι οι αγωνιστές και οι ανταγωνιστές.Η χορήγηση αυτών των ουσιών επιτυγχάνει την καταστολή των ενδογενών γοναδοτροπινών, αυτών που παράγει φυσικά η γυναίκα. Η καταστολή αυτή επιτρέπει να υπάρχει πλήρης έλεγχος της κατάστασης και εξασφαλίζει πως δε θα υπάρξει αιφνίδια και άκαιρη ωοθυλακιορρηξία.

 

Το μακρύ πρωτόκολλο – Ξεκινάει καθημερινή ένεση γυρω στις 7 ημέρες πριν την αναμενόμενη πρώτη μερα της περιόδου(21 ημέρα του κύκλου) και μετά την έναρξη της περιόδου και εφόσον επιτευχθεί η καταστολή, ξεκινά η διέγερση των ωοθηκών με τη χορήγηση γοναδοτροπινών.

Το βραχύ πρωτόκολλο – Ξεκινάνε ενέσεις την 2η μέρα της περιόδου και την αμέσως επόμενη μερα, ξεκινούν και οι ενέσεις γοναδοτροπινών.

Το πρωτόκολλο ανταγωνιστή – Ξεκινάνε πρώτα οι ενέσεις γοναδοτροπινών την 2η μερα της περιόδου και προστίθενται οι ενέσεις ανταγωνιστή όταν τα ωοθυλάκια έχουν μέση διάμετρο 14 χιλιοστά, δηλαδή περίπου κατά την 6η-7η μέρα της διέγερσης. Το πρωτόκολλο με ανταγωνιστή αποτελεί το πλέον μοντέρνο τρόπο διέγερσης αλλά και το ασφαλέστερο πρωτόκολλο διέγερσης των ωοθηκών και για αυτό έχει την μεγαλύτερη αποδοχή στην κλινική πραξη.

ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ;

Το Πρωτόκολλο επιλέγεται με βάση το ιστορικό της κάθε γυναίκας(την ηλικία, τις προηγούμενες προσπάθειες κ.α) Στη συνέχεια, μετριέται το πάχος του ενδομητρίου το οποίο πρέπει να είναι μικρότερο των 5mm. Επίσης, τη 2η ημέρα του κύκλου η γυναίκα υποβάλλεται σε μέτρηση των επιπέδων της οιστραδιόλης στο αίμα, η οποία πρέπει να είναι κάτω από 60pg/ml. Μετα την 4η ημέρα διέγερσης, η γυναίκα υποβάλλεται σε επανειλλημένες μετρήσεις της διάστασης των αναπτυσσομένων ωοθυλακίων με τη βοήθεια των υπερήχων και σε μέτρηση των επιπέδων οιστραδιόλης στο αίμα τα οποία αποτελούν δείκτες ανάπτυξης καλής ποιότητας ωοθυλακίων.

Η ημερήσια δόση των γοναδοτροπινών ρυθμίζεται ανάλογα με τα παραπάνω ευρήματα, εφαρμόζοντας δυο κανόνες : καθημερινά τα ωοθυλάκια πρέπει να αυξάνονται το λιγότερο 2mm και τα επίπεδα της οιστραδιόλης να παρουσιάζουν καθημερινή αύξηση >10% από την τιμή της προηγούμενης ημέρας. Η παρακολούθηση γίνεται κάθε 2-3 ημέρες για προσδιορισμό των ορμονών και υπερηχογραφικό έλεγχο.

Ώριμα προς λήψη θεωρούνται τα ωοθυλάκια όταν είναι τουλάχιστον δύο, και όταν είναι μεγαλύτερα των 17mm μεικτής διαμέτρου (μετρούνται 2 διάμετροι του ωοθυλακίου και διαιρούνται δια 2)ή των20mm μονής διαμέτρου (μετράμε μόνο τη μέγιστη διάμετρο).

Χρειάζεται ένας ικανοποιητικός αριθμός ωαρίων καλής ποιότητας. Το ιδανικό είναι να συλλεχθούν 8-15 ωάρια κατά την ωοληψία. Όταν τα ωοθυλάκια φθάσουν σε μέγεθος έτοιμα προς λήψη , χορηγείται η ορμόνη HCG, η οποία παίζει το ρόλο της αιχμής της LH. Η πιθανή ωοθυλακιορρηξία στο φυσικό κύκλο συμβαίνει περίπου 36 ώρες μετά τη χορήγηση της HCG. Κατά συνέπεια, η συλλογή των ωαρίων γίνεται 32-36 ώρες μετά τη χορήγηση της HCG, ώστε να προληφθεί τυχόν αυτόματη ωοθυλακιορρηξία πρίν από την έναρξη της συλλογής τους.


Διαβάστε περισσότερα για την εξωσωματική γονιμοποίηση

Μάθετε για την Λαπαροσκόπηση και την υστεροσκοπηση

]]>
ΒΙΟΨΙΑ ΟΡΧΕΩΝ https://exosomatiki.net/viopsia-orxewn/ Sat, 31 Aug 2019 13:26:57 +0000 https://exosomatiki.net/?p=750 ΒΙΟΨΙΑ ΟΡΧΕΩΝ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Η βιοψία των όρχεων είναι μια χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός τμήματος ιστού από τους όρχεις προς εξέταση στο μικροσκόπιο.

ΒΙΟΨΙΑ ΟΡΧΕΩΝ: ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ;

Ενδείκνυται συνήθως για διαγνωστικούς σκοπούς αλλά και στο πλαίσιο της θεραπείας της υπογονιμότητας για να βρούμε τα αίτια της αρσενικής στειρότητας όταν μια ανάλυση σπέρματος δείχνει ότι υπάρχει μη φυσιολογικό σπέρμα και κυρίως όταν ο άντρας έχει αζωοσπερμία η οποία οφείλεται σε βλάβη στον ορχικό ιστό. Στους άντρες αυτούς υπάρχει περίπτωση με τη βιοψία να εντοπιστούν υγιή τμήματα ορχικού ιστού , από τα οποία θα μπορέσει να γίνει εξαγωγή σπερματοζωαρίων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σπέρμα που λαμβάνεται από βιοψία όρχεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γονιμοποιήσει ένα ωάριο μιας γυναίκας στο εργαστήριο, μια διαδικασία που ονομάζεται in vitro γονιμοποίηση ή να καταψυχθούν και να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά. Υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ακόμη και μετά από 10 χρόνια. Επίσης η βιοψία των όρχεων μπορεί να γίνει και σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο εξόγκωμα κατά τη διάρκεια του αυτοελέγχου.

ΒΙΟΨΙΑ ΟΡΧΕΩΝ: ΠΟΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ;

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται εξαρτάται από τον λόγο της βιοψίας και τις επιθυμίες του ασθενούς και του γιατρού. Η βιοψία μπορεί να γίνει διαδερμικά ή με ανοιχτή επέμβαση. Η διαδερμική βιοψία γίνεται με εισαγωγή μιας λεπτής βελόνας στον όρχι, έπειτα από τοπική νάρκωση και ίσως <<μέθη>> Η βελόνα φέρει σύριγγα, μέσω της οποίας συλλέγεται δείγμα ορχικού ιστού. Η χειρουργική(ανοικτή) βιοψία γίνεται με διάνοιξη μικρής τομής στο δέρμα και στον όρχι, απ’όπου θα ληφθεί το/τα δείγματα του ορχικού ιστού. Όταν ολοκληρωθεί η βιοψία η τομή θα κλείσει με ράμματα. Η ανοικτή βιοψία συνήθως γίνεται με νάρκωση.

ΒΙΟΨΙΑ ΟΡΧΕΩΝ: ΑΝΑΡΡΩΣΗ

Η ανάρρωση συνήθως διαρκεί από 1-2 ημέρες έως και μια εβδομάδα, αναλόγως με το είδος της. Επίσης υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος αιμοραγίας ή μόλυνσης. Η περιοχή μπορεί να είναι επώδυνη για 2-3 μέρες μετά τη βιοψία η οποία αντιμετωπίζεται εύκολα με παυσίπονα (πχ παρακεταμόλη). Συνήθως υπάρχει κάποια διόγκωση, αποχρωματισμός ή ενόχληση κατά τις πρώτες μέρες. Μπορεί επίσης να υπάρχει λίγο αίμα. Επιπλέον συνίσταται αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα για 1-2 εβδομάδες, αποφυγή λήψης μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και αποφυγή πλυσίματος στη περιοχή για αρκετές ημέρες.

ΒΙΟΨΙΑ ΟΡΧΕΩΝ: ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Γενικά οι πιθανότητες επιπλοκών στη βιοψία των όρχεων είναι ελάχιστες.


Διαβάστε περισσότερα για την εξωσωματική γονιμοποίηση

Μάθετε για την Λαπαροσκόπηση

]]>
Εξωσωματική Γονιμοποίηση https://exosomatiki.net/slider-exosomatiki/ https://exosomatiki.net/slider-exosomatiki/#respond Tue, 09 Apr 2019 23:01:09 +0000 https://8degreethemes.com/demo/eightmedi-pro/?p=27 Για πολλά ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας, η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί την καλύτερη λύση για την επίτευξη εγκυμοσύνης.

]]>
https://exosomatiki.net/slider-exosomatiki/feed/ 0
Γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο https://exosomatiki.net/slider-fysikos-kyklos/ https://exosomatiki.net/slider-fysikos-kyklos/#respond Tue, 09 Apr 2019 23:00:52 +0000 https://8degreethemes.com/demo/eightmedi-pro/?p=25 Στο φυσικό κύκλο εξωσωματικής δε γίνεται διέγερση ωοθηκών με φάρμακα, αλλά παρακολουθούμε με σειρά υπερηχογραφημάτων και ορμονικών προσδιορισμών την πρόοδο ανάπτυξης του μοναδικού (κυρίαρχου) ωοθυλακίου και το ενδομήτριο.

]]>
https://exosomatiki.net/slider-fysikos-kyklos/feed/ 0